Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde TOBB’un desteğiyle bu yıl 9’uncusu ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, 24 Ekim’de başlıyor. Yerli üretimin öneminin vurgulandığı YÖREX’te Anadolu’dan gelen binlerce ürün ziyaretçi ile buluşacak.
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATSO Başkanı Davut Çetin, ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Bülbül, Hüseyin Simav ve Cüneyt Doğan ile birlikte YÖREX basın toplantısı düzenledi. 9 yıl önce ekonomik sıkıntının yaşandığı dönemde, ticarete güç vermesi için Anadolu’nun eşsiz birikimini ve potansiyelini harekete geçirmenin yollarını aradıklarını anımsatan Çandır, bu dönemde Yöresel Ürünler Projesi ve YÖREX’in doğduğunu kaydetti. Çandır, “YÖREX, bugün bir Türkiye projesi haline dönüşmüştür. YÖREX’e destek olan oda ve borsalarımıza, kalkınma ajanslarımıza, yerel ve merkezi kurumlarımıza, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize, üniversitelerimize sizlere ve bugün aramızda olan sizlerin nezdinde yerel ve ulusal medyada görev yapan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
YÖREX YÖRESEL ÜRÜNLERİ GÜNDEME GETİRDİ
YÖREX’in pozitif etkisiyle, yöresel ürünlerin tekrar gündeme geldiğini ve talep edildiğini belirten Çandır, yöresel ürünlerin coğrafi işaret ile korunması ve ekonomiye kazandırılması için ülke genelinde iyi bir motivasyon yakalandığını vurguladı. Çandır, “Kırsal kalkınmanın anahtarı olarak gördüğümüz yöresel ürünlerimize oda ve borsalarımızın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları, ziraat odaları, kooperatifler ve birliklerin ilgisinin artığını görmekte bizleri mutlu etmektedir. Umarım kısa bir süre sonra bizlerde; İtalya, Fransa ve İspanya’daki gibi kırsalda yaşayan üreticinin daha fazla kazandığı, ürünlerin standart bir şekilde tüketicilere sunulduğu ve bize ait olan bu ürünlerimizin ülkemiz ile diğer ülke market raflarında hak ettiği değerde satacağız” diye konuştu.
YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM
Ülke olarak ciddi bir ekonomik daralmanın yaşandığı dönemden geçildiğini belirten Ali Çandır, yerli ve milli ürünlere sahip çıkılması çağrısında bulundu. Çandır, şunları söyledi:
“Bu daralma bizleri ve milletimizi zorlamasına karşın yerli ve milli ürünlerimize daha fazla sahip çıkılmasına da fırsat yaratmaktadır. 2008 krizi sonrası başlattığımız yöresel ürünlere sahip çıkma ve koruma anlayışı ile ortaya çıkan YÖREX ‘in ve yöresel ürünlerimize sahip çıkma anlayışının, dışa bağımlı olmadan üretmenin ve üretilen ürünlerin katma değerinin çoğunun ülke içerisinde kalmasının ne denli önemli olduğunu kimimiz yaşayarak öğrenirken kimimizde kez daha yaşayarak tecrübe ediyoruz. Bu nedenle bize ait olan yöresel ürünlerimizin kıymetini daha fazla bilmeli korumalı ve üretmeliyiz. Eğer bizler ürünlerimizi hak ettiği değerden kaliteli ve standart bir şekilde güvenli ve markalı bir olarak tüketicilere sunmayı başarırsak ekonomik dalgalanmalardan ve daralmadan en az düzeyde etkileniriz.”
COĞRAFİ İŞARETİN ÖNEMİ ANLAŞILDI
Tarım ve gıdanın öneminin daha da fazla anlaşıldığını kaydeden ATB Başkanı Çandır, coğrafi işaretin tarım ve gıda ürünlerinin ekonomik değerini koruyan bir zırh olduğuna dikkat çekti. YÖREX’in coğrafi işaret farkındalığını artıran bir organizasyon olduğunu belirten Çandır, “2010 yılından itibaren 222 ürünümüz coğrafi işaret ile tescil ettirilmiş ve coğrafi işaretli ürün sayımız son olarak dün Alanya Avokadosu’nun tesciliyle 371’e ulaşmıştır. Yani Cİ’li ürün sayımızın yüzde 60’ı YÖREX sonrası tescillenmiştir. Başvuru aşamasındaki ürünlerimizin sayısı ise yüzde 90’ından fazla YÖREX sonrası olmak üzere 409 olmuştur. Oda ve Borsalarımız ile kurumlarımızca çalışıldığını tahmin ettiğimiz ürün sayısı ise 500 civarındadır. Yani geride bıraktığımız 8 yılda ürünlerimizin korunmasında özelikle son iki yılda çıkan yasa sonrası hızlı ve iyi bir performans sergiledik. Coğrafi İşaret çalışmaları nedeniyle; kentimiz başta olmak üzere illerinin ürünlerine sahip çıkan oda ve borsa camiamıza teşekkür ediyorum. Çünkü mevcut coğrafi işaretli ürünlerimizin yüzde 40’ını TOBB’a bağlı oda ve borsalarımızca tescil ettirilmiştir. Ancak yöresel ürünlerimizin uluslararası ve AB nezdinde coğrafi işaret ile korunmasında ve hak ettiği değeri alması için daha fazla çalışmalıyız. Şu anda üç olan AB tescili ürün sayımızı artırmalıyız” diye konuştu.
Cİ’Lİ ÜRÜNLERE TEŞVİK BEKLENTİSİ
Coğrafi işaret işin henüz başlangıcı olduğunu, üretici ve ticaret erbabının tescilden ekonomik fayda yaratabilmesi için üretim-depolama-ambalajlama-pazarlama gibi aşamalarda muhatapların motive edilmesi gerektiğini söyleyen Çandır, “Dolayısıyla devletimizden beklentimiz 2019 yılından itibaren coğrafi işaretli ürünlerin üretimi-depolaması-ambalajı-iç ve dış piyasada pazarlanması konularında ciddi teşvikler sunması yönündedir. Yani kamudan üreticiyi, ticaret erbabını ve ihracatçıyı motive etmesini beklemekteyiz. Bu birlikteliğin, kalitenin ve standardın sağlanmasında teşviklerin toplu üretim planlamayı sağlayacak biçimde sağlanmasıysa en kilit noktadır” dedi.
OTEL SATIN ALMACILAR VE BÜYÜK MARKETLER YÖREX’TE
2010 yılında 42 il ve 24 bin 609 ziyaretçiyle ilki düzenlenen YÖREX’in bu yıl 72 il ve KKTC’ye ev sahipliği yapacağını duyuran Başkan Ali Çandır, bu yıl 200 bin ziyaretçiyi yöresel ürünlerle buluşturma hedefinde olduklarını anlattı. Çandır, 9’uncu YÖREX’in ikinci gününde ulusal ve yerel market zincirlerinin üst düzey yöneticileri ve satın alma müdürlerinin katılımıyla coğrafi işaretli ürünlerin raflarda yer alabilmesi amacıyla katılımcı firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirileceğini bildirdi. Çandır, YÖREX’in üçüncü günü Türkiye Otel Satın Alma Müdürleri Eğitim Derneği (OSMED) bünyesindeki otellerin üst düzey yöneticileri, operasyon müdürleri ve aşçıbaşıları gibi birçok yetkilinin katılımıyla “Turizm konaklama Sektöründe Yöresel Ürünler” konulu panel düzenleneceğini, panel sonrasında stant ziyaretlerinin gerçekleştirilerek ikili görüşmelerde bulunulacağını kaydetti.
MEMLEKET HASRETİ ÇEKENLER YÖREX’E
Yerli üretimin önemini vurgulayarak konuşmasına devam eden Çandır, şunları söyledi:
“Yerli üretiminin önemini daha iyi anladığımız şu günlerde, el emeği ve göz nuru yöresel ürünlerimizle, Anadolu’muzun kendisine özgü kültürü ve birikimleriyle bir araya getirdiğimiz YÖREX’i 24 Ekim Çarşamba günü hep birlikte açacağız. Yöresel ürünler projemizin bir ayağı olan YÖREX’in hayata geçirilmesinde 9 yıldır birlikte hareket etmenin en somut ve katkı sağlayıcı örneklerini bizlere yaşatan; yerel ve merkezi yönetimlerimize, tüm kurum ve kuruluşlarımıza hazırlık çalışmalarından itibaren desteklerini esirgemeyen, ilk fuarımızdan bugüne kadar etkinliklerimizi sahiplenen ve bizleri motive eden Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu nezdinde tüm oda ve borsalarımıza teşekkür ediyorum. Danışma kurulumuzda yer alan ve bizlere daima destek olan paydaşlarımıza ve basınımıza teşekkürlerimi sunuyorum. 24 – 28 Ekim tarihleri arasında tüm Antalyalıları ve Antalya’da bulunanları, bir günde Türkiye turu yapmak isteyenleri ve memleket hasreti çekenleri 9.YÖREX ’e bekliyoruz.”
PAZARLAMA İÇİN ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR
ATSO Başkanı Davut Çetin, YÖREX`in önemli bir marka olduğunu söyledi. Amatör ruhla başlayan bu fuarın büyümesi açısından Türkiye`de başka örnek olmadığını dile getiren Çetin, “Birlik ve beraberliğin tam anlamıyla bir araya geldiği fuara Türkiye`den 120 oda katılıyor. Fuar sadece yöresel ürünlerin tanıtımına değil, turizme de katkı sunuyor. Fuar döneminde Antalya ekonomisi ciddi katkı alıyor. Yöresel ürünler için YÖREX önemli bir görev yaptı. Ancak pazarlama için de ciddi çalışmamız gerekiyor. Türkiye`de 200 çeşit peynir var. Yeterince katma değer alamadığı için Almanya veya Hollanda`daki peynirler gibi ihraç olmuyor. Katma değerli ürünlerimizi, yurt dışına ihraç edecek duruma getirmemiz lazım” diye konuştu. ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı da YÖREX’in Antalya için önemini vurgularken, Anadolu’nun yöresel ürünlerini ANFAŞ’ta ziyaretçi ile buluşturmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.9