Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde TOBB’un desteğiyle bu yıl 9’uncusu düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX kapsamında ATB ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü işbirliğiyle “Sürdürülebilir gıda için yöresel ürünler” konulu panel düzenlendi. ATB coğrafi işaret danışmanı Dr. Rana Demirer ile Dünya Tarım Örgütü FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık panelde dinleyicilere yerel üretim ve yöresel ürünlerin önemini anlattı.
BİR YANDAN AÇLIK BİR YANDAN OBEZİTE
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, dünyada 821 milyon insanın kronik açlık çektiğini belirterek, “9 kişiden biri aç” dedi. Açlıkla mücadele etmeye çalışan insanlar varken 1.9 milyar kişinin aşırı kilolu olduğunu belirten Selışık, “Dünya nüfusunun dörtte biri aşırı kilolu. 672 milyon obez var. Her yıl 3.4 milyon kişi aşırı kilodan dolayı hayatını kaybediyor” diye konuştu. Bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 45’inin yetersiz beslenmeyle ilişkili olduğunu vurgulayan Selışık, “Yaşa göre boy kısalığını içeren gelişme geriliği, beş yaşından küçük 151 milyon çocuğu hala etkiliyor” dedi. Türkiye’de açlık problemi olmadığını belirten Selışık, “Bizim açlık problemimiz yok ama doğru beslenmeyi öğrenmemiz gerekiyor” dedi.
KÜÇÜK ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ
Sürdürülebilir tarım için ve açlıkla için küçük çiftçinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyleyen Ayşegül Selışık, “Küçük üretici desteklensin ki üretimden vazgeçmesin. Küçük çiftçi ürettiğini pazara ulaştırmalılar. Bu konuda oda borsalar yerel yönetimlere büyük görev düşüyor. YÖREX gibi fuarlar, yerel üreticinin kendini ifade ettiği tanınırlığının arttığı platformlar” diye konuştu.
Gıda israfının önlenmesi gerektiğini, üretime yönelik bilgi paylaşımının artırılması gerektiğini, kadınların güçlendirilmesi gerektiğini, akademik kuruluşlarla işbirliği kaynakların verimli ve sorumlu şekilde kullanılması gerektiğini, gıda güvenliğinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Ayşegül Selışık, “Çiftçiyi güçlendirecek farklı modeller yerine göre uygulanmalı” dedi.
DÜNYA ÜRETİMİNİN YARISINDAN FAZLASINI KÜÇÜK ÜRETİCİ ÜRETİYOR
FAO olarak aile işletmeciliğini önemsediklerini vurgulayan Ayşegül Selışık, “Aslında bizim gıdamızı üreten insanlar küçük üreticiler. Küçük üreticiler dünya tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 56’sını gerçekleştiriyor. Kırsal geçim kaynaklarının önemli bir bölümünü oluşturuyor” dedi.
Coğrafi işaretlerin yöresel ürünlerin korunmasında çok önemli olduğunu kaydeden Selışık, “Coğrafi işaretler yerel ürünlerin hem ulusal hem uluslar arası pazarda yer almasını sağlıyor. Coğrafi işaretle siz üretim metodunu tescil ettiriyorsunuz, ürününüzün farkındalığını artırıp pazarlarken ekonomik değerini artırıyorsunuz. Selışık, “Sürdürülebilir gıda için yöresel ürünler ve coğrafi işaretler çok önemli” dedi.
COĞRAFİ İŞARET YEREL ÜRÜNE DEĞER KATIYOR
Coğrafi işaret uzmanı Dr. Rana Demirer, coğrafi işaretin ürüne kattığı değeri anlatırken, üretici için önemine vurgu yaptı. Dünyada “yöresel ürün piyasası” diye bir değerden bahsedildiğini belirten Demirer, artık coğrafi işaret konusunda ciddi bir farkındalık olduğunu ancak bunun denetimi aşamasında sıkıntı yaşandığını kaydetti. Demirer, coğrafi işaretin üreticiyi ve tüketiciyi koruyan bir zırh olduğunu vurguladı. Demirer, toplantıda katılımcıların sorularını da yanıtladı.
Panelin ardından ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, Ayşegül Selışık ve Dr. Rana Demirer’e katılımından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.