Yörex 7’inci kez kapılarını açtı

Antalya Ticaret Borsası´nın (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 7´ncisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX´in açılışı yapıldı. ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi’nde düzenlenen YÖREX’in açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, ATSO Başkanı Davut Çetin, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye´nin birçok ilinden vali, belediye başkanı, oda ve borsa başkanı ile davetliler katıldı. ´Sizin oraların nesi meşhur´ sloganıyla Türkiye´nin tüm renklerinin buluşturulduğu fuarda bu yıl 119 oda ve borsa, 13 kalkınma ajansı, 45 kurum ve kuruluş ve 400´e yakın katılımcı 200´e yakın stant oluşturdu.

“YÖREX’İ 2017’DE YURTDIŞINA TAŞIYACAĞIZ”
Fuarın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, YÖREX’e katılan yöresel ürünleri ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, “Her bir ürün, her yöre için kıymetli ama bu ürünlerin tamamı Türkiye için kıymetli. Biz sadece artık Türkiye içinde fuar yapmak istemiyoruz. İnşallah 2017 fuarımızı yurtdışına taşıyacağız. Bu noktada da hükümet ve bakanlık olarak her türlü desteği verip bu fuarı yurtdışında da tanıtıp yöresel ürünlerimizi artık uluslararası arenaya taşıyacağız” diye konuştu.

İNSANLAR FARKLI TATLAR ARIYOR
Dünya bir yandan küreselleşirken, bir yandan da yerel ürünlerin gitgide değer kazandığını belirten Bakan Tüfenkci, “Çünkü küreselleşme standartlaşmayı, her şeyin birbirine benzemesini beraberinde getiriyor. Ama insanlar farklı tatlar arıyor, büyüdüğü, doğduğu yerin tadını daha çok özlüyor. Bunun için bizdeki bu ürün çeşitliliğini ticari anlamda fırsata dönüştürmemiz gerekiyor” dedi. Markalaşma ve coğrafi işaretin önemine vurgu yapan Tüfenkçi, yöresel ürünlerle ilgili her ilin mutlaka coğrafi işaretli ürünü olması gerektiğini ifade etti. Tüfenkçi, “Bizim insanımız çalışkan ve girişimcidir. Önünü açtığımızda bizim insanımız bir çok pazara ulaşır. Coğrafi işaretle ilgili adımlar atıldı ve hızlı bir gelişmeye doğru gidiyoruz. İkincisi markalaşma, her yöresel ürünümüzü özellikle her ilde bir markayı öne çıkarmamız gerekiyor. Üçüncüsü, bakanlık olarak bir düzenleme yaptık. Her ilde yöresel tescil edilmiş ürünün zincir marketlerin raflarında zorunlu yer almasını sağladık. Dördüncüsü de bu yöresel ürünleri uluslararası arenaya, ticarete taşımamız lazım” diye konuştu.

ANADOLU’NUN RUHU
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, fuarın açılışında yaptığı konuşmada YÖREX’e her yıl geldiğini ve her defasında da gelişip büyüdüğünü gördüğünü ifade etti. YÖREX’in ilk başladığında 10-15 il bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene 66 İl’e ulaştık, bu sene 70 oldu. Hedef 81 İl’in tamamı. Çünkü Yörex bir Türkiye projesi. Anadolu’nun ruhu, kimliği, tüm renkleri burada toplanıyor” dedi. Hisarcıklıoğlu organizasyondan ötürü Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin’i tebrik etti. TOBB Başkanı, YÖREX ve iş dünyasına her zaman destek veren Bakan Tüfenkci’ye de yaklaşımı için teşekkür etti.

YÖREX VİZYON VE CESARET GEREKTİREN BİR GİRİŞİM
YÖREX’in bir vizyon ve cesaret gerektiren bir girişim olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Siz hep birlikte bu işe sahip çıktınız, başardınız. Birlik beraberlik olunca başarı da geliyor. Antalya bunun en güzel örneği. Antalya tarımda, turizmde, sanayide, kongre ve fuar işinde bir dünya markası haline geldi. Burada kamu-özel sektör el ele vermiş, birlikte müthiş bir başarı hikâyesi yazmış. Devletimizin bu desteğiyle ülkemizi daha zengin yapacağız. Zira bizim insanımız müteşebbis. Bu topraklar müteşebbis yetiştir. Onları destekleyip, motive edecek mekanizmalar lazım. Onların, emeklerini, ürünlerini geliştirip pazara ulaştırmak lazım. Bakın müthiş bir hazinenin üstünde oturuyoruz. Ama paraya çeviremiyoruz. Hep söylüyorum. Hollanda Lale’yi bizden aldı. Marka yaptı. Dünyanın lale merkezi oldu. Yılda 1 milyar Avro lale ihracatı var. Allah bize müthiş bir coğrafya vermiş. Her biri lale kadar değerli 100’lerce yöresel ürün var. Ama bunu tanıtıp, pazarlayamazsan kıymeti yok. Bakın artık insanlar, yerel ürünü, doğal ürünü tercih ediyor. Bunlar için daha fazla para ödüyor. Normal ürünün 2 katı fiyatta. İşte YÖREX bize bu imkanı sunuyor. Hem malımızı, hem de kültürümüzü tanıtıyoruz. Milli değerlerimize sahip çıkıyoruz. Yerel kalkınmaya da büyük destek oluyoruz. O yüzden tüm kamu kurumları buraya destek olmalı. Özellikle de Kalkınma Ajanslarından katkı bekliyoruz. Şu an 13’ü burada, hedef tüm 26’sının buraya katılması olmalı.

COĞRAFİ İŞARET SAYISI ARTMALI
Coğrafi İşaret sayısının 189’a ulaştığı bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, daha bekleyen 259 başvuru bulunduğunu söyledi. “Ama yetmez. Bize 1,000’li rakamlar yakışır” diyen TOBB Başkanı, “Sadece ülke içinde kalmakta yetmez. Avrupa’da şimdilik sadece 2 ürünümüz tescilli. Bakın Fransa, AB tescili sayesinde buradan 19 milyar avro ilave gelir sağlıyor, 6 milyar avro’da bunların ihracatını yapıyor. Coğrafi işaret olunca, ürünün fiyatı ortalama yüzde 20 artıyor. Daha da çok talep görüyor, rekabette öne geçiyor. Sevindirici olan husus, Odalarımız/Borsalarımız da bu konuda giderek daha aktif çalışıyor. İşte en son Aydın Ticaret Odası, Aydın İnciri’ni AB’de tescilledi. Yine bakıyorum, burada 89 Oda, 35 Borsa var. Şehirlerinin kalkınması için ellerini taşın altına koymuşlar. Buradaki tüm Oda ve Borsalarımla ve Anadolu’nun müteşebbis insanlarıyla gurur duyuyorum. Allah’a çok şükür, ülkemizde sizin gibi insanlar var. Hep birlikte yerel dinamikleri ve müteşebbisleri güçlendirip, Türkiye’yi zenginleştireceğiz” diye konuştu.

KADIN GİRİŞİMCİLERİ ÖVDÜ
Konuşmasında bir tebrik de kadınlara gönderen Hisarcıklıoğlu, YÖREX’te giderek daha çok kadın girişimci ve üretici görüldüğüne işaret etti. “Kadın girişimcilerimizle ayrıca iftihar ediyoruz” diyen M. Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Biz erkekler önlerine engel çıkarmadıkça, kadınların başaramayacağı hiçbir iş yoktur Yörex’te bir tohum attık, tuttu, daha da hızlı büyüyecek. YÖREX, yüzlerce yöresel ürünün ekonomiye kazandırılmasına umut oldu. YÖREX ile KOBİ’lerimiz hem ürünlerini tanıtıyor hem de büyük firmalar ile iş bağlantıları sağlıyorlar. Bunu başarmamıza vesile olan, buraya emek veren, alın teri döken sizleri yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum.”

ATTIĞIMIZ TAŞ ÜRKÜTTÜĞÜMÜZ KURBAĞAYA DEĞMELİ
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, bu tür fuarların köklü kültürün gelecek nesillere aktarılması konusunda bir araç olabileceğine dikkat çekti. Coğrafi işaretler konusunda denetimlerin yeteri seviyede olmadığına da değinen Karaloğlu, “Burada sadece yöresel ürünleri koruma gayretinin yanı sıra millet olma gayretimizi koruma gayretidir. Coğrafi işaretler konusunda büyük eksikliğini hissettiğimiz denetim eksikliği vardı. Üreticiye kazanç olarak yansımıyordu. Denetlenmiyordu. Yeni yasada bunun önleneceği müjdesi verildi. Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmeli. Bu konu üreticiye gelir olarak dönmelidir. Denetim mekanizması TOBB üzerinden ya da patent enstitüsü üzerinden olabilir mutlaka bir denetim mekanizması kurulmalıdır” ifadelerini kaydetti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’da düzenlenen YÖREX’in Türkiye’nin bütün değerlerini buluşturduğunu belirterek, YÖREX’e verdiği desteği ifade etti.

12 BİN YILLIK KÜLTÜR BİRİKİMİ
ATB Başkanı Ali Çandır, 9 yıl önce ´Sizin oraların nesi meşhur´ merakıyla yola çıktıklarını belirtirken, bu merakın derinleştiğini ve 12 bin yıla dayanan kültür birikiminin üzerinde olunduğunu fark ettiklerini söyledi. Bu toprakların hamurunda Likya´dan Sümer´e, Eti´den Roma´ya, Selçuklu´dan Osmanlı´ya kadar binlerce medeniyet geçtiğini ve hepsinin bu hamuru oluşturduğunu kaydeden Çandır, “Son olarak da Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti bu medeniyetin son kalesidir. Elimizde böylesine müthiş bir değer varken, küreselleşmenin getirdiği etkiyle bize ait olanları unutup, bize dayatılanlara olan meylimiz bu ürünlerimizi kaybetmekle bizi baş başa bıraktı” dedi. Şu anda 254 ürünün coğrafi işaretli olduğunu belirten Çandır, “500´e yakın ürünün de çalışması devam ediyor. 3 bine yakın ürünümüz olduğunu varsayarsak yüzde 18´ini ancak buluyor ve daha çok çalışmamız gerekiyor” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin de birlikte çalışılması halinde ekonomi de güzel sonuçlar alınabileceği mesajını verdi.Konuşmaların ardından fuar kurdele kesimiyle ziyarete açıldı.

Bakan Tüfenkci, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler fuarda stant açan tüm firmaları ziyaret ederek ikram edilen ürünlerin tadına baktı.

Bu fuar 5174 sayılı kanun gereğince TOBB (Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği) izni ile düzenlenmektedir.

deneme bonusu veren siteler
betkom giris yap talya sex shop